MKB-Fonds

MKB-Fonds voor kleine zakelijke kredieten met als doel kredieten aan ondernemers te gaan verstrekken ondernemers die nu veelal geen krediet van de bank kunnen krijgen. Het MKB-Fonds zal naar verluidt , €250 miljoen in omvang worden en gevuld worden door verzekeraars en pensioenfondsen. Ook startende ondernemers kunnen een beroep doen op het MKB-Fonds.

 

Nationaal Hypotheek Instituut (NHI) dicht bij realisatie. Het NHI ( Nationaal Hypotheek Instituut) gaat hypotheken van banken ondernemen waardoor de balansen van de banken gezonder worden zodat de banken goedkoper financiering aan kunnen trekken waardoor de hypotheekrente die men nu in rekening brengt omlaag kan.

 

Het NHI zal gefinancierd worden door pensioenfondsen met een garantie van de overheid. Banken `verkopen` hun onder nationale hypotheek garantie verstrekte hypothecaire leningen aan het NHI die vervolgens obligaties uitgeeft die gekocht worden door pensioen fondsen. In maart 2014 moet het NHI operationeel zijn nadat alle juridische zaken, o.a. met de Europese Commissie, zijn opgelost.