Lease en NFCO

Zakelijke leasing is de een na grootste vorm van financiering. In de basis van zijn er twee vormen van leasing:

  • Financiële leasing
  • Operationele leasing 

en daarnaast is ook financiële renting mogelijk.

 

Lease is een vorm van financieren waarbij de leasemaatschappij het te financieren bedrag voorschiet waarna de ondernemer/onderneming het bedrag in termijnen terugbetaald. 

 

Financiële of financial lease.

Is een vorm van leasing waarbij de onderneming/ondernemer economisch en fiscaal eigenaar is van het te financieren object en waarbij het juridisch eigendom bij de leasemaatschappij blijft. Economisch en fiscaal eigenaar impliceert dat het object op de balans van de ondernemer/onderneming wordt verantwoord en er ook op afgeschreven wordt.

 

Vaak hanteert de leasemaatschappij een restwaarde aan het eind van het contract: maximaal 15 procent van het investeringsbedrag.

 

De looptijd wordt afgestemd op de economische levensduur van een object en kan variëren tussen de 2 en 8 jaar. De lease dient dus afgelost te zijn voordat het object economisch is afgeschreven.

 

Leasen is niet goedkoop want als het object in een keer betaald wordt is er geen rente verschuldigd echter door te leasen wordt er geen beroep gedaan op de al dan niet aanwezige liquide middelen van een onderneming.

 

Operationele of operational lease.

Bij operationele lease koopt de leasemaatschappij het object en verhuurt het object aan de ondernemer/onderneming, de ondernemer/onderneming least het object en is het object niet in eigendom. De ondernemer/onderneming betaalt maandelijks voor het gebruik van het object en is niet verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Het object komt ook niet terug op de balans. De leasemaatschappij blijft eigenaar van het object en na afloop van het contract gaat het object terug naar de leasemaatschappij.

 

Sale en leaseback.

Om kapitaal vrij te maken is een veel gebruikte oplossing bij kapitaalintensieve objecten om het object te verkopen aan de leasemaatschappij en vervolgens het object terug te leasen. Bij deze constructie, sale en leaseback wordt meestal gebruik gemaakt van financiële lease waardoor het object alsnog op de balans van de ondernemer/onderneming blijft staat.

 

Samengevat:

Bij operationele lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud/verzekering etc. en staat het object niet op de balans van de ondernemer/onderneming.  Bij financiële lease is de ondernemer/onderneming zelf verantwoordelijk voor deze kosten en staat het object op de balans van de ondernemer/onderneming.

 

Leasing de oplossing?

Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. (NFCO) zal uw wensen, mogelijkheden en de situatie waarin de onderneming zich bevindt in kaart brengen om te kunnen beoordelen welke leasemaatschappij en welke vorm van leasing het beste bij de onderneming past.

 

NFCO zal de onderneming helpen om een lease tegen de best mogelijke voorwaarden te realiseren.

NFCO: een frisse kijk op financieren!