Factoring

Factoring via NFCO!

Kort gezegd wil factoring zeggen dat je facturen direct betaald worden door een factoringmaatschappij. Dat kan handig zijn, want veel ondernemingen ondervinden problemen doordat uitstaande facturen laat of niet betaald worden. Betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen zijn bij grote bedrijven nog steeds heel gebruikelijk. Vooral bij grote bedragen kan het uitblijven van een betaling risicovol zijn. Als je een factoringmaatschappij inschakelt, verkoop je als het ware je factuur. Het factoringbedrijf betaalt je de factuur (minus de kosten voor factoring) direct uit, meestal binnen 24 uur, en zorgt vervolgens voor het beheer.

 

Hoe werkt factoring?

Kort samengevat hoe factoring werkt:

  1. Je verkoopt je factuur
  2. Je factuur wordt gecontroleerd
  3. Je ontvangt direct je geld
  4. Het factoringbedrijf int de factuur bij je klant

 

Rendabel

Of factoring voor jou rendabel is, hangt af van je situatie en van het rentepercentage dat het factoringbedrijf berekent. Dit percentage kan verschillen per factoringmaatschappij en per ingediende factuur, maar factoring is aantrekkelijk voor MKB-ondernemingen

 

Factoring per factuur

Traditionele factoringmaatschappijen werken met minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Bij factoringmaatschappijen nieuwe stijl ben je nooit verplicht facturen in te dienen, maar heb je zelf de mogelijkheid per factuur te bepalen of je deze uit handen geeft of niet. Zo kun je ervoor kiezen alleen facturen uit te besteden waarbij het gaat om een groot bedrag of waarvan je het crediteurenbeheer niet helemaal vertrouwt. Je kunt bijvoorbeeld slechts één of twee klanten onderbrengen bij een factormaatschappij. Volgens deze nieuwe manier van factoring zit je niet vast aan langlopende verplichtingen en houd je de zaken volledig in eigen hand.

 

Juridische ondersteuning

Factormaatschappijen nemen het incassotraject op een klantvriendelijke wijze voor je uithanden. Het grote verschil zit hem in het direct uitbetalen van je facturen, waardoor je meteen weer financiële armslag krijgt en niet achter de feiten aanloopt. De meeste factormaatschappijen stellen zich dan ook op vriendelijke wijze op, als een verlengstuk van je organisatie. Mocht er na veelvuldig telefonisch contact toch een juridisch geschil ontstaan, dan zullen de meeste factoringmaatschappijen een ervaren jurist inschakelen om hierin te bemiddelen namens je bedrijf. Zo ben je direct verzekerd van juridische steun.

 

Voordelen en nadelen

Het is duidelijk dat factoring voordelen en nadelen heeft. Welke factoren wegen voor jou het zwaarst? De voordelen en nadelen van factoring op een rij:

 

Voordelen factoring:

  • Niet meer wachten op geld
  • Geen omkijken naar het debiteurenbeheer
  • Juridische steun via het factoringbedrijf
  • Mogelijkheid per factuur te kiezen voor factoring

 

Nadelen factoring:

  • Factoring kost geld
  • Voor direct geld moeten je facturen aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen
  • Een derde partij krijgt inzicht in je facturen

 

Focus op ondernemen

Sommige ondernemers merken dat veel van hun tijd en energie wordt opgeslokt door randzaken, zoals debiteurenbeheer. Of juist dat ze deze zaken uit het oog verliezen, waardoor ineens blijkt dat er nog heel wat facturen openstaan. Factoring kan je dan helpen om volledig gefocust te blijven op het ondernemen en je cashflow op gang te houden.

Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. kan je alle informatie verstrekken over de mogelijkheden van factoring omdat wij samenwerken met diverse factormaatschappijen.

 

Informatie via 036-5462523 of via wilco@nfco.nl