Vergunning crowdfundingsplatformen

Vergunning crowdfundingsplatformen

Voor 10 mei 2022 dienen de huidige crowdfundingsplatformen een vergunning aan te vragen om de activiteiten als crowdfundingsplatformen op 10 november 2022 te kunnen voortzetten.

Een verplichting die de Europese Commissie vereist om de regels voor crowdfundingsplaformen in geheel Europa uniform te laten zijn. Geen vergunning dan zal het crowdfundingsplatform de activiteiten voor wat betreft nieuwe aanvragen dienen te beëindigen; afwikkeling van bestaande projecten is dan de enige activiteit.

Om voor een Europese crowdfundvergunning in aanmerking te komen dienen de platformen een complex en duur traject te doorlopen; van compliance tot aan de operationele structuur dient aangeleverd te worden bij de AFM. De verwachting is dat veel crowdfundingsplatformen niet kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanwege enerzijds het ontbreken van de mankracht en vanwege de hoge kosten.

Voordelen voor de investeerders:

  • Hogere investeerdersbescherming
  • alle partijen (crowdfundingsplatformen) zijn betrouwbaar en professioneel

Samenvattend:

  • De crowdfundingsplatformen die wel aan de gestelde eisen voldoen realiseren hiermede dat de crowdfundingsmarkt uitgroeit naar een volwassen markt met professionele en betrouwbare partijen